Passa al contingut principal

8 Març, dia Internacional de la Dona



Al Jaume I creiem que, tot i no ser festiu, el dia 8 de març és un dia molt important i significatiu per la formació dels futurs ciutadans/es, tan important com totes les dones que formen part de la nostra vida i de la nostra història.
Així, durant aquests dies a hem treballat un gran nombre de dones que han esdevingut figures importants de la història de la humanitat, pioneres de la nostra història. D'entre moltes, per exemple:

CHARLOTTE COOPER, LA PRIMERA DONA CAMPIONA OLÍMPICA (1900)

   Els Jocs Olímpics de París del 1900 van ser els primers en els quals les dones van poder participar, per la qual cosa també van donar lloc a la primera dona a aconseguir una medalla olímpica. La guardonada va ser Charlotte Cooper, una tenista anglesa que ja ostentava diversos títols a Wimbledon.

MARIE CURIE, PREMI NOBEL DE FÍSICA (1903) I DE QUÍMICA (1911)

   La polonesa Marie Curie és, sens dubte, una de les grans pioneres de la història de la ciència. Va ser la primera dona que va arribar a catedràtica a la Universitat de París i la primera a guanyar el Nobel de Física, compartit amb el seu marit Pierre Curie, per les seves investigacions sobre els elements radioactius el 1903.
   Després de la mort del seu marit, va heretar la càtedra a la Sorbona que havia ocupat i la va compaginar amb les seves investigacions sobre la radioactivitat i els seus compostos, que la van portar a guanyar el Nobel de Química el 1911.

BERTHA VON SUTTNER, PREMI NOBEL DE LA PAU (1905)

   L'autora del famós llibre sobre el pacifisme 'Abaixeu les armes!' es va convertir el 1905 en la primera dona a guanyar el premi Nobel de la Pau. L'austríaca Bertha Von Suttner va dedicar la seva vida a la defensa de la pau al món, i va intentar demostrar que es podien trobar solucions als conflictes lluny de les armes.

SELMA LAGERLÖF, PREMI NOBEL DE LITERATURA (1909)

   El primer premi Nobel de Literatura per a una dona va arribar el 1909. La guardonada va ser Selma Lagerlöf, una novel·lista sueca que es va dedicar en exclusiva a la seva carrera literària, i a qui van reconèixer "pel seu idealisme elevat, imaginació intensa i percepció espiritual que caracteritza els seus escrits".

RAYMONDE DE LA ROCHE, PRIMERA PILOT (1910)

   Tot i que hi havia dones que havien pilotat abans, la baronessa francesa Raymonde de la Roche va ser la primera a aconseguir una llicència de pilot. Va ser el 1910 i, després d'ella, van arribar les altres: l'estatunidenca Harriet Winby ho va aconseguir el 1911 i és coneguda per ser la primera a travessar el canal de la Mànega, i la seva compatriota Amelia Earhart es va fer famosa el 1932 per creuar l'Atlàntic sense companyia.

GERTY THERESA CORI, PREMI NOBEL DE MEDICINA (1947)

   Bioquímica estatunidenca d'origen txec, Gerty Theresa Cori va compartir amb el seu marit el premi Nobel de Fisiologia i Medicina del 1947 per les seves tasques per comprendre el funcionament del glicogen i es va convertir, també, en la primera dona a guanyar aquest prestigiós guardó als Estats Units.

ROSA PARKS, LLUITA PELS AFROAMERICANS ALS EUA (1955)

   Rosa Parks va ser una defensora dels drets civils estatunidencs que es va fer mundialment famosa quan, el 1955, es va negar a cedir el seu seient de l'autobús a un home blanc. Detinguda i multada amb 14 dòlars, la cosa més important va ser el que tot això va provocar: la creació d'una associació --presidida per Martin Luther King-- per defensar els drets dels negres, que va acabar amb l'abolició de la segregació als transports públics.

SIRIMAVO BANDARANAIKE, PRIMERA PRESIDENTA D'UN GOVERN (1960)

   Sri Lanka va ser el primer país del món a tenir una dona com a presidenta del Govern. Sirimavo Bandaranaike va arribar a cap d'Estat quan va aconseguir la majoria absoluta per al seu partit a les eleccions del 20 de juliol del 1960.

VALENTINA TERESHKOVA, PRIMERA DONA ASTRONAUTA (1963)

   La soviètica Valentina Tereshkova es va convertir en la primera dona a viatjar a l'espai el 16 de juny del 1963 a bord de la nau Vostok VI. Llavors tenia 26 anys, i en van haver de passar 19 perquè una altra dona fos llançada fora de l'òrbita de la Terra.

LIBBY LANE, PRIMERA DONA BISBE DE L'ESGLÉSIA D'ANGLATERRA (2014)

   Libby Lane passarà a la història com la primera dona bisbe de l'Església d'Anglaterra. Nomenada aquest passat desembre, exerceix com a bisbe a Stockton, a l'ombra del bisbe de Chester.

 Finalment, el divendres dia 8 vam fer diferent tallers de concienciació de la igualtat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

NOVA WEB CORPORATIVA CEIP JAUME I

I tu què en saps de les religions del món?

Estimats lectors, els alumnes de 6è estan fent un treball molt interessant sobre les 5 religions més importants del món: el judaisme, hinduisme, cristianisme, budisme i islamisme.  Aquest treball de recerca està tret d’una pàgina web on podreu trobar un tipus de presentació power point i s’expliquen les característiques més importants de cadascuna de les religions més importants: fundador, creences, dies festius, símbol de la religió, etc. Una pàgina web molt interessant que us pot servir per conèixer més coses sobre aquestes religions.   Fem ús de les noves tecnologies i també desenvolupem nombroses capacitats digitals. Us deixem una sèrie de fotografies dels alumnes treballant. Adjuntem la pàgina web per si algú vol fer una ullada ja que és important que tot el món coneguem aspectes de les religions del món i  sobretot per a créixer interiorment i ampliar els nostres coneixements. https://www.slideshare.net/YURWILL/grandes-religiones-8626088

CURS 2015/2O16

PROFESSORAT DEL CENTRE 2015-2016 Educació Infantil Tutor I 3 A   Cuello Gas Almudena Tutora I 3 B  Bixquert Molla, Luis Javier Tutora I 4   Ruiz Arjona, Mª Carmen Tutora I 5A  Albuixech Boix, Ana Tutora I 5B  Vallés Roca, María Victoria Reforç/C Infantil  Barreda Gascón, Rosa Ana Educació Primària Tutora 1PRIA Montoliu Ferrera María del Lidon  Tutora 1PRIB Beltran Gaseni María José Tutora 2PRIA  Corbera i Aparici, Silvia Tutora 2PRIB  Serrano Comes, Raquel Tutor 3PRIA  Benavent Ferrando, Mª Isabel Tutor 3PRIB  Bayarri Rallo, María Teresa Tutor 4PRIA  Tena Fuertes  Alexis Turoe 4PRIB  Barchín Martínez  Ester María Tutor  5PRIA Benlloch Álvaro  Gemma  Tutora 5PRIB Roda Vila, Juan Camilo Tutora 6PRIA  Sanz Giménez, Julian Tutora 6PRIB  Mulet Torres, Olga Especialistes Orientador S.P.E. Ramos García Carmina Logopedia Martínez Font Sara Treballadora Social . Caballero Oviedo, María Esp. E.Física // Coor Verge Albiol, Hugo